Marco Socías

Den spanske guitarist Marco Socías blev udnævnt som adjungeret professor ved en koncert på Det Jyske Musikkonservatorium i Musikhuset Aarhus torsdag d. 1. december kl. 19.30 i Symfonisk Sal.


Marco Socías var tidligt på færde. Som 10-årig begyndte han på konservatoriet i hjembyen Malaga, og allerede som 16-årig fik han lov til at akkompagnere den berømte kontratenor Andrew Lawrence-King. 

Som 18-årig begyndte han selv at undervise på konservatoriet i Malaga, og som 20-årig konkurrerede han sig til en fast stilling som lærer samme sted. Allerede året efter blev han udnævnt til professor. Dermed blev han den yngste guitarprofessor i Spanien nogensinde.

Den unge Socías ønskede imidlertid ikke at gro fast i den spanske provins, så efter tre år tog han til Tyskland for at studere videre. I 90’erne levede han udelukkende af at spille koncerter og give masterclasses, hvilket er ret usædvanligt for en klassisk guitarist.

I dag er Marco Socías 45 år og en yderst velrenommeret kunstner og underviser i det internationale musikliv. Han har spillet koncerter over det meste af verden, inklusive USA, Rusland og Japan og har optrådt i en lang række berømte koncertsale med velrenommerede orkestre som f.eks. Berlins Radioorkester og Rotterdam Filharmonikerne.

Socías har også indspillet en række CD’er, bl.a. med musik af Spaniens største komponist i nyere tid, Joaquín Rodrigo. Da Rodrigo i 1998 hørte en af Socías’ indspilninger udtalte han: ”Socías leverer en dyb og følsom rejse gennem nogle af min mest symbolladede værker, med en naturlig musikalitet og en overbevisende teknik.”

Socías bor nu igen i Malaga og er professor ved det meget velanskrevne musikkonservatorium i San Sebastian, hvor guitarister fra hele Europa opsøger hans undervisning.


Kontrakten til Marco Socías er kommet i stand via Det Jyske Musikkonservatoriums guitar-adjunkt, Frederik Munk Larsen. Som adjungeret professor vil samarbejdet med Socías blive yderligere udbygget, til stor glæde og inspiration for de guitar-studerende ved konservatoriet.

Det er første gang i Danmark, at professortitlen bliver knyttet sammen med en guitar lærer.

www.marcosocias.net

Siden er sidst opdateret man d. 9. april 2018

Marco Socías

Masterclass i Aarhus
2. december 2011