Per Nørgård – Works for Brass

"Nørgård viderefører i sine tidlige værker den nordiske tradition fra Carl Nielsen og – især – Jean Sibelius. Vagn Holmboe (1909-1996), hans lærer i ungdomsårene, inspirerede til en interesse for organisk musikalsk udvikling – metamorfose – hvor ’kim’ af rytmiske og melodiske motiver udvikles flerstemmigt. Samtidig var der i de tidlige værker – både ifølge komponisten og visse anmeldere – noget andet, 'rytmisk sært og interfererende', på færde.

"Karakteristisk for komponisten Nørgård – fra 1950’erne til i dag – er hans optagethed af det organiske. Ikke så meget det vegeterende som den dramatik, der ligger i det lagdelte og interfererende i enhver organisme.

"Stilistisk er Nørgård vanskelig at indkredse. Drivkraften synes at være at gå nye veje og eventuelt glemme tidligere praksis – i hvert fald for en tid. Med hans egne ord: 'Jeg befinder mig på skiftende skråplaner, men altid på skråplaner. Der er dog ikke tale om flugt, for oftest dukker tidligere strategier og tanker op igen senere, i nye sammenhænge'."

Ivan Hansen

"Under NUMUS festivalen i 2000 uropførste Det Jyske Musikkonservatoriums 'low brass ensemble' sammen med Ars Nova værket Nu dækker sne den hele jord – vintersalmer (1976/2000) af Per Nørgård. Det slog mig, at denne musik burde bevares for eftertiden og gerne i kombination med andre af komponistens værker for messingblæsere.

"Alle værkerne er indspillede i perioden 2003-2005 under ledelse af hhv. Søren Kinch Hansen og Elgar Howarth; ensemblerne dannedes af undervisere og studerende fra Det Jyske Musikkonservatoriums messingafdeling."

Niels-Ole Bo Johansen

CD’ens indhold:

  1. Nu dækker sne den hele jord (I)
  2. Modlys
  3. Nu dækker sne den hele jord (II)
  4. Massiver – krystaller – kaskader
  5. Nu dækker sne den hele jord (III)
  6. Nervøs fanfare
  7. Nu dækker sne den hele jord (IV)
  8. Musaic
  9. Nu dækker sne den hele jord (V)

 

 

Siden er sidst opdateret ons d. 19. januar 2011

Pris 100 kr.