Dansk Institut for Elektronisk Musik

DIEM er Danmarks center for elektronisk musik under Det Jyske Musikkonservatorium. DIEMs formål er at støtte produktion, undervisning, forskning og opførelse af elektronisk musik i Danmark.

Siden åbningen i 1987 har DIEMs kunstneriske grundidé været meget bredt funderet; dørene har været åbne for komponister af alle genrer inden for den elektroniske musik, fra computer-jazz til båndmusik-komposition, fra interaktive installationer til electronica. DIEMs studier er tilgængelige for komponister og der er gennem tiden blevet produceret mange værker i DIEMs studier.

I 2003 blev DIEM en del af Det Jyske Musikkonservatorium og konservatoriet fik status som kompetencecenter for elektronisk musik med Danmarks første professor i elektronisk musik. 

Unikke uddannelser

I august 2004 startede en række nye uddannelser i elektronisk musik på Det Jyske Musikkonservatorium. Der er tale om en 5-årig uddannelse bestående af en 3-årig bachelor og en 2-årig kandidatoverbygning, som enten komponist eller musikpædagog.

Uddannelsernes primære målgruppe er dem, der ønsker at arbejde professionelt med komposition og produktion af elektronisk musik. Der lægges vægt på uddannelse af skabende kunstnere. Uddannelsen sigter genremæssigt meget bredt og er den første uddannelse, der bygger bro mellem konservatoriets klassiske og rytmiske afdelinger på det område.

Udover kandidatuddannelsen udbydes en videreuddannelse (master) i elektronisk musik for komponister/producere, der i en årrække har arbejdet professionelt med elektronisk musik.

Interessen for de nye uddannelser i elektronisk musik har været overvældende stor. Blandt 80 ansøgere blev der optaget fire bachelor studerende og tre master studerende på de nye uddannelser i august 2004 og seks nye lærere er blevet tilknyttet konservatoriets afdeling for elektronisk musik.

Læs mere om uddannelserne her.

Koncertvirksomhed

DIEM driver en omfattende virksomhed som koncertarrangør og har stået bag flere betydningsfulde internationale festivaler. 

DIEM arrangerede i gennem 80’erne og 90’erne en lang række koncerter og festivaler for elektronisk musik, heriblandt Aarhus Computermusik Festival og Nordic Electronic Music Festival. I september 1994 var DIEM vært for den 19. Internationale Computer Music Conference (ICMC94), hvor førende komponister og forskere fra hele verden mødtes i Aarhus i fem dage.

I 2001 blev MIX-Festivalen grundlagt. Af koncertserier kan nævnes Biograf for Øret – en udstillingsplatform for dansk elektronisk musik, som blev afholdt i Aarhus, København, Paris, Wien, Budapest, Barcelona, Riga og Montreal.

Alt dette har sammen med et i øvrigt livligt elektronisk musikmiljø i byen sat fokus på elektronisk musik i Århus. Derfor har DJM og DIEM også oprettet sitet www.aarhusE.dk

Læs mere om DIEMs arrangementer under Aktiviteter.

Forskning og produktioner

DIEM har et rigt forskningsprogram indenfor elektronisk musik, hvor institutets lærere og studerende har bidraget med og deltaget i mange anerkendte projekter. Meget af DIEMs forskning er fokuseret på interaktiv musik. Find ud af mere om de forskellige projekter under Forskning.

DIEMs ansatte og studerende producerer en masse forskelligt musik og lydinstallationer. Samtidig har en lang række musikere, komponister og kunstnere samarbejdet med DIEM, heriblandt Peter Bastian, Lars H.U.G., Palle Mikkelborg, Per Nørgård, Nicola Sani, Bjørn Svin og Mariko Mori.

Siden er sidst opdateret tir d. 13. august 2013

Se prof. Wayne Siegel demonstrere en opførelse af det interaktive computerværk "Two Hands (Not Clapping)" på tv2:

Ansatte: Find undervisere, studerende og teknikere der er tilknyttet DIEM vha. søgefunktionen her.