Kvindesind i Kunstsangen

En lied-koncert med fokus på den kvindelige stemme i tekst og musik.

Værker af Clara Schumann, Cecile Chaminade og Kaija Saariaho samt en ny sangcyklus af Phillip Faber.

Torsdag d. 5. september kl. 19.30
Lille Sal, Musikhuset Aarhus

Fri entré


Til digte af Tove Ditlevsen og Olga Ravn har Phillip Faber komponeret en ny sangcyklus med titlen ”Min løgn i dit ansigt”. Teksterne er en række digte fra Olga Ravns digtsamling "Den hvide rose" (2016) samt et enkelt lidt længere Tove Ditlevsen-digt, der ligger midt i som en kommentar.
 
Phillip Fabers cyklus bliver omkranset af tre kvindelige komponisters musik. Først sange af Clara Schumann, som i år har 200 års fødselsdag. Hun var selv en fremragende koncertpianist og begyndte tidligt at komponere, men pga. hendes mange børn, koncertkarrieren og ægtefællen Robert Schumanns sindssygdom blev det ikke til så mange kompositioner, som man kunne have ønsket sig.  

Cecile Chaminade modtog tidligt undervisning i klaver, violin og komposition, trods sin faders misbilligelse af, at hun skulle uddannes musikalsk. I 1908 besøgte hun USA, hvor hendes musik blev særdeles populær. Og som den første kvindelige komponist modtog hun Légion d'Honneur, den højeste franske hæderspris. Hendes musik er lyrisk og let kromatisk i typisk senromantisk, fransk stil.

Kaija Saariaho fik i 2011 Sonningprisen ”for gennem mere end 25 år at have skabt værker af eminent originalitet, stor skønhed og intens kommunikativ kraft. Med afsæt i en kunstnerisk udforskning af lyd og klang har Kaija Saariaho gennem årene udviklet et dybt personligt musikalsk sprog, der på en gang er farverigt og ekspressivt og samtidig transparent og elegant.”
Her opfører vi hendes Leino-songs, skrevet til fire digte af en af Finlands vigtigste digtere, Eino Leino, de første sange hun har skrevet på sit modersmål.


Annemette Pødenphandt, sopran
Maren Marie Tange, klaver

 
Annemette Pødenphandt debuterede fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2016. Maren Marie Tange er studieadjunkt ved konservatoriet.

Koncerten er generøst støttet af Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Dansk Solistforbund og Københavns Kommunes Musikudvalg.

Siden er sidst opdateret fre d. 9. august 2019