Koncert med Palestine Youth Orchestra

Søndag d. 11. august kl. 19:30 i  Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Entré: 50 kr. + gebyr
Billetter via Musikhusets billetsalg


Palestine Youth Orchestra er et helt særligt ungdomssymfoniorkester. Musikerne er fra 13 til 26 år gamle, og mange af dem behersker både arabisk og vestlig klassisk musik. Deres alsidighed har gennem årene begejstret et stort publikum på turnéer i Europa og Mellemøsten.

Det er første gang, Palestine Youth Orchestra optræder i Danmark. Ud over Aarhus giver orkestret koncert i Tivoli i København d. 10. august. Den hollandske dirigent Vincent de Kort står i spidsen for orkestret på en aktuel turné til Skandinavien samt Tyskland og Holland.

Koncerten er en fejring af kærligheden, med musik fra blandt andet Bizets Carmen, Tchaikovskys Romeo og Julie, Saint-Saens' Samson og Dalilah og Wagners Tristan og Isolde.

Ud over det klassiske vestlige repertoire byder orkesteret på værker fra den omfattende arabiske sangskat, i arrangementer for symfoniorkester og med Nai Barghouti som sangsolist. Desuden er koncerten en enestående mulighed for at opleve eksempler på arabisk symfonisk musik, skrevet af palæstinensiske komponister.

Multikulturelt ungdomsorkester
Palestine Youth Orchestra blev etableret i 2004 af det nationale palæstinensiske Edward Said musikkonservatorium og består af talentfulde unge musikere fra både Palæstina og nabolandene og sågar fra Europa og USA. Gennem årene har orkestret med stigende succes givet koncerter i berømte koncerthuse i Tyskland, Grækenland, Italien, Frankrig og England.

Internationalt anerkendt sangerinde
Orkestret har spillet sammen med en række af Mellemøstens mest kendte musikere og sangere. En af dem, den palæstinensiske sanger og fløjtespiller Nai Barghouti, er med på turnéen. Barghouti har optrådt for udsolgte koncertsale i flere store byer, blandt andet Cairo, Jerusalem, Haifa og Beirut. I 2013 optrådte hun i FNs hovedkvarter i New York. Den berømte musiker Roger Waters (fra Pink Floyd) skrev bagefter om hende: "Så charmerende, så smuk, så selvsikker og så musikalsk."

Samarbejder og kammerkoncert
Besøget i Aarhus er en udløber af et mangeårigt samarbejde mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Edward Said konservatoriet i Palæstina, bl.a. gennem den verdensomspændende konservatorie-organisation GLOMUS. I mange år har der været adskillige udvekslinger og fælles projekter mellem de to musikkonservatorier.

Også Aarhus kommune er gået ind i samarbejdet om at få Palestine Youth Orchestra til Aarhus. Der bor mange med palæstinensisk baggrund i byen, og i den forbindelse er der også arrangeret en kammerkoncert mandag d. 12. august kl. 16.30 i det nye byggeri ”Blixens” i Gellerup, hvor Teknik og Miljø-forvaltningen netop er flyttet ud.

(Lidt flere detaljer på engelsk her.)

Siden er sidst opdateret tor d. 27. juni 2019