Vinterjazz-koncerter: Per Carsten in retrospect

Blood Sweat Drum + Bass under ledelse af
prof. Jens Christian ”Chappe” Jensen

Øvrige medvirkende: Palle Mikkelborg, trompet -
Henrik Brendstrup, cello - Jacob Morild, konferencier

Rytmisk Sal, Musikhuset Aarhus, kl. 20:00

Billetter til d. 21. februar via Musikhusets Billetsalg.
Entré: 170 kr. + gebyr
Medlemmer af Aarhus Jazzselskab: 140 kr. + gebyr

Per Carsten Petersen (1945-2014) var saxofonist, fløjtenist, arrangør og komponist. Gennem sin karriere bevægede han sig inden for en række forskellige genrer, fra 50’er-postbob over bigbandmusik, pop, rock, funk, vokaljazz, bambusfløjtemusik og balinesisk musik til en ”klassisk” cello-suite.

Per Carsten dannede både egne grupper og var eftertragtet sideman i ensembler ledet af fx Bjarne Rostvold eller Allan Botschinsky. I 1966 kom han med i Radioens Big Band, hvor han spillede indtil 1986, bl.a. mens Phil Woods og Dexter Gordon var faste gæster. Da Thad Jones ledede orkestret, var Per Carsten en af Jones’ foretrukne solister.

Han spillede fløjte i flere danske film sidst i 60’erne og blev fra 1970 ofte anvendt som arrangør og komponist for DR’s ensembler, mest Radioens Big Band men også for Radiounderholdningsorkestret og Radiokammerkoret. Hans sidste tid blev bl.a. brugt på at komponere cellokoncerten PRAYER FOR AN ANGEL.

Eftermælet – levende musik!
Da Per Carsten døde, satte en lille gruppe sig sammen for at realisere hans ønske om at få sin musik gjort tilgængelig. Først blev alle tilgængelige optagelser med Per Carsten digitaliseret af Cim Meyer fra Jazz Special – mere end 200 optagelser med Per Carsten som komponist, dirigent, solist eller arrangør, langt det meste aldrig tidligere udgivet. Et repræsentativt udvalg blev udgivet ved Vinterjazz 2018.

Dernæst blev ensemblet Blood Sweat Drum + Bass udvalgt til at realisere gruppens vision om at spille Per Carstens musik live ved en række koncerter, med et bud på hvordan denne musik ville lyde i dag. Ensemblets leder Jens Christian ”Chappe” Jensen har bearbejdet en række af Per Carstens kompositioner til et timelangt forløb for det ekstraordinært store bigband, der tilmed er solistisk udvidet med trompetisten Palle Mikkelborg og cellisten Henrik Brendstrup. Noget af det sidste Per Carsten skrev, var en cello-suite til Radiounderholdningsorkestret. Publikum vil også opleve lydoptagelser med Per Carsten integreret i musik-arrangementerne - Per Carsten spiller så at sige med ved koncerterne!

Koncerter:
19. februar 2019 | Klejtrup Musikefterskole
20. februar 2019 | Diamanten, Det Kongelig Bibliotek, København
21. februar 2019 | Musikhuset Aarhus, Rytmisk Sal kl. 20:00

Konferencier: Jacob Morild
Koncerterne er arrangeret af Jazzselskabet i samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium og Musikhuset Aarhus.


Blood Sweat Drum + Bass
Dette unikke orkester tæller 25 personer og består af 14 blæsere, to sangere samt ni i rytmegruppen. Ensemblet har eksisteret siden 2001 og arbejder som et kollektiv med mange personlige solister. Al musikken er originale kompositioner/arrangementer skrevet specielt til BSD+B af kunstnerisk leder Jens Christian ”Chappe” Jensen, der også er professor ved Det Jyske Musikkonservatorium. Orkestret har udgivet otte CD’er og har optrådt på en lang række festivaller, herunder Roskilde og Copenhagen Jazzfestival samt ved adskillige koncerter og festivaller i udlandet. Orkestret har arbejdet sammen med Jørgen Munkeby, Palle Mikkelborg, David Liebman, DJ Static, Jokeren, Peter Sommer og mange andre.

Palle Mikkelborg
Mikkelborgs lange musikalske historie indbefatter også en vigtig periode som medlem, solist, dirigent, komponist og arrangør for Radioens Big Band, samtidig med at Per Carsten sad i orkestret.  Mikkelborg er en visionær musiker med et internationalt ry. Da Miles Davis i 1984 fik den prestigefyldte Sonning Musikpris, komponerede Mikkelborg værket AURA tilegnet Davis. Det senere album med samme navn modtog to Grammy-priser i 1991. Mikkelborg modtog Nordisk Råds Musikpris i 2001.

Henrik Brendstrup
Cellisten Henrik Brendstrup er en fremtrædende og alsidig musiker, fast med i Chamber Orchestra of Europe, som han har turneret verden rundt med. Som solist og kammermusiker har han optrådt over hele Europa, og han er en tilbagevendende gæst ved internationale kammermusikfestivaler. Hans CD-produktion spænder fra Beethoven over Chopin og Lizst til Sofia Gubaidulina og har indbragt flere internationale musikpriser. Brendstrup har uropført en lang række værker og arbejdet tæt sammen med store danske komponister som Anders Nordentoft, Ib Nørholm og Poul Ruders. Han er i dag professor ved det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Siden er sidst opdateret fre d. 8. februar 2019

Per Carsten
Palle Mikkelborg
Henrik Brendstrup