• Ph.d. gør op romantisk genibegreb

  tir d. 12. april

  Ny ph.d. af Niels Chr. Hansen gør op med det romantiserede genibegreb, hvor musikalsk ekspertise - altså musikalsk dygtighed - bliver anset for at være et uhåndgribeligt og naturgivent fænomen, som man enten besidder eller ikke besidder. 

  Gennem fire videnskabelige studier har Niels Chr. Hansen undersøgt, hvor ekspertisen kommer fra og hvordan den påvirker den måde, hvorpå musikerhjerner opfatter musik. Studierne har bl.a. benyttet sig af avanceret computermodellering og af psykologiske adfærdsforsøg og hjerneskanninger.

  Studierne viser bl.a. at musikalske eksperter (dygtige musikere) kan forudsige det videre forløb af melodier mere korrekt end ikke-musikere. Og at musikalsk træning skærper vores forventninger og dermed vores evne til at forudsige, hvordan musikken vil forløbe. Des mere vi øver os og lytter til musik, des bedre svarer vores forventninger til hvad der faktisk sker i musikken.

  Den overordnede konklusion er, at hjernen bliver formet af at arbejde med musik. Musikalsk ekspertise kan således tilegnes og er empirisk begribelig – den kan rent faktisk måles!

  Der er fri og offentlig adgang til ph.d.-forsvaret fredag s. 15. arpil på Aarhus Universitetshospital. Se mere i pressemeddelelsen.Månedsvisning: Vælg måned
Show month

Søg i nyheder