International Klaverkonkurrence i Aarhus for unge mellem 11 og 21

Det Jyske Musikkonservatorium er stærkt involveret i Aarhus International Piano Competition, fra d. 24. februar til d. 2. marts.

“Der er store kunstnere blandt deltagerne”, siger klaverprofessor Anne Øland fra konservatoriet. Sammen med sin finske kollega, professor Erik Tawaststjerna, har hun ved en blindtest udvalgt de 40 meget unge talenter, som deltagerer i konkurrencen.

I alt 139 pianister mellem 11 og 21 år fra 41 forskellige lande har ansøgt om at deltage. Der er en samlet præmiesum på 245.000 kr.

Gratis adgang samt live-stream fra indledende runder
Konkurrencen har to indledende runder, som afvikles fra søndag til fredag i Lille Sal, Musikhuset Aarhus, mellem kl. 10 og ca. 17. Der er gratis adgang for publikum.

Alternativt kan man følge med i konkurrencen hjemme fra sofaen – på konkurrencens hjemmeside transmitteres det hele direkte. Følg med her.

konkurrencens hjemmeside kan man finde yderligere oplysninger om deltagere, jurymedlemmer osv.

Her kan man også se programmet for de enkelte dage i løbet af konkurrencen, herunder hvornår der er pauser og hvornår der er mulighed for at komme ind i salen.
Vælg den pågældende programoversigt fra siden.
Oversigten kan printes ud som pdf-dokument.

Finalekoncert 2. marts
I løbet af de to indledende runder finder juryen frem til de fire finalister, som spiller finalekoncert med Aarhus Symfoniorkester, lørdag d. 2. marts kl. 19.30 i Symfonisk Sal, Aarhus.

Hver finalist spiller efter eget valg 1. sats fra et udvalg af de store, berømte klaverkoncerter, f.eks. Griegs, Tjaikovskijs eller Schumanns klaverkoncert. Finalekoncerter bliver optaget af DR og sendt i P2-koncerten fra kl. 19.20 d. 5. marts.

International opmærksomhed
Gennem konkurrencen er Aarhus blevet et betydeligt navn i den internationale klaververden i kraft af de store præmier, de gode faciliteter i Musikhuset og finalekoncerten med fuldt symfoniorkester. Den første Aarhus International Piano Competition blev afholdt i 2011.

Journalister fra fire betydningsfulde internationale musikmagasiner med base i henholdsvis Tokyo, Paris, London og Düsseldorf er denne gang i Aarhus under hele konkurrencen og skriver artikler både om byen og om konkurrencen til deres respektive blade.

International jury
Juryen består af internationalt anerkendte pianister fra bl.a. Japan, USA, Østrig og Finland. Danmark er repræsenteret med Anne Øland fra Det Jyske Musikkonservatorium og Jens Elvekjær fra Trio Con Brio.

Konkurrencen er arrangeret i et samarbejde mellem Aarhus Symfoniorkester, klaverfirmaet Juhl-Sørensen A/S og Det Jyske Musikkonservatorium. Den er støttet økonomisk af en lang række fonde. En væsentlig drivkraft bag konkurrencen er Anne Øland og flere af hendes tidligere og nuværende studerende.

Meget mere end en konkurrence
Alle de deltagere, der ikke går videre til finalen, skal spille koncerter i en række musikforeninger rundt om i Jylland. På denne måde får alle noget ud af at deltage: ”The winner does not take it all”; og publikum uden for Aarhus får også lejlighed til at høre de mange dygtige, unge talenter. 

Desuden kommer en række folkeskoleklasser til at opleve konkurrencen på nærmeste hold. Efter et oplæg ude på skolerne om klassisk klavermusik kommer eleverne ind og hører jævnaldrende børn og unge spille klaver på topniveau. Hermed er der også et væsentligt musikformidlingselement i konkurrencen. 

Det er nuværende og tidligere klaverstuderende fra konservatoriet, der står for kontakten og introduktionen dels i skoleklasserne, dels i musikforeningerne. 

Afsmitning i DK
Blandt ansøgerne var der 6 danske pianister, ingen af dem blev dog valgt ud ved blindtesten. Men det er glædeligt at der fra Danmark er dobbelt så mange som sidst (2011), som har ansøgt og forberedt sig; det tyder på at konkurrencen også har en positiv effekt på niveauet blandt unge danske pianister.

 

 

Siden er sidst opdateret tir d. 26. februar 2013

Fra konkurrencen 2011

Klaverprofessor Anne Øland