Studerende bag internationalt jazz-samarbejde

Signe Bisgaard er en af de ganske få konservatoriestuderende, som går i solistklassen med faget ”Rytmisk Komposition”.  Under Aarhus Jazzfestival 2012 præsenterer hun et projekt med studerende fra konservatorierne i Hamborg, Groningen og Aarhus.

Projektet kalder sig European Jazz Lab og består af 10 musikere fra 6 nationaliteter og 3 konservatorier samt 1 komponist. De spiller big band musik skrevet og arrangeret af Signe Bisgaard og har allerede optrådt ved Elbjazz-festivalen i maj i Hamborg. Den 13. juli spiller de ved festivalen Swinging Groningen i Holland, og d. 17. juli kommer de til Ridehuset ved Aarhus Jazzfestival, hvor de spiller kl. 14.

Ud over Singe Bisgaard som komponist og dirigent deltager Marco Dania (tenor og klarinet), Nis Myrtue (bariton) og Mette-Marie Ørnstrup Jensen (percussion og vokal) fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Signe Bisgaard fortæller:

For fire år siden studerede jeg ét år jazz klaver på konservatoriet i Hamburg. Opholdet dernede fik mig i gang med at skrive musik for større orkestre, bigband m.v., og det har ført til at jeg i dag studerer komposition i solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. 

Under mit ophold dernede skrev jeg nogle stykker, som knyttede sig til særlige steder i Hamburg, bl.a. Altona, som tidligere var en dansk by udenfor Hamborg men i dag er et hyggeligt Nørrebro-agtigt kvarter midt i Hamborg. Da jeg besøgte Elbjazz-festivallen i 2011 fik jeg ideen til at føre min musik tilbage til der, hvor den var opstået - og samtidig at bruge mine kontakter på konservatoriet til at få samlet et stort, godt orkester til at spille den. 

Jeg kontaktede min tidligere professor, Wolf Kerschek, og vi fik et fælles projekt med konservatorierne i Aarhus, Hamborg og Groningen på benene. Det er planen, at projektet fortsætter hvert år med en ny komponist, og der er allerede yderligere interesse fra Talinn, Stockholm og København om at være med. 

Efter første møde og koncert i Hamborg viste alle musikerne stor interesse for projektet, folk følte sig heldige at få lov at være med. For nogle var min musik meget anderledes end hvad de er vant til, særligt musikerne fra Holland. De spiller mest bebop og new york-jazz, og de synes nærmest min musik er eksotisk. Det var interessant at få denne udefrakommende spejling på min musik, hvor f.eks. det harmoniske univers er langt fra standard-jazz og mere præget af bl.a. frie improvisationer.

Siden er sidst opdateret fre d. 29. juni 2012