Thomas Tronhjem - H.O.C. Zinck Piano Works Vol. 1

"Denne artikel gør naturligvis ikke krav på at være en udtømmende behandling af Zincks klaversonater. Mangt og meget kunne trænge til nærmere belysning. Men det væsentligste er dog tilkendegivelsen af, at de fortjener langt større opmærksomhed, end de hidtil har været genstand for."

Således afrunder magister og leder af musikafdelingen ved Statsbiblioteket i Aarhus Erling Winkel (1911-69) tilbage i 1951 en artikel i Dansk Musiktidsskrift om H.O.C. Zincks klaversonater. Med mere end et halvt århundredes forsinkelse opfyldes endelig Erling Winkels ønske, for med denne samt en efterfølgende cd-udgivelse præsenteres nu samtlige klaverværker af H.O.C. Zinck.

H.O.C. Zinck

Antallet af Zincks kompositioner er ikke overvældende stort, men allerede i tiden som medlem af hofkapellet i Ludwigslust blev han anset som en lovende komponist, og en del værker stammer fra denne ansættelse (1777-1786).

Han skrev nogen vokal og instrumental kirkemusik, lejlighedskantater, et syngespil Selim og Mirza (med tekst af den i 1799 landsforviste P.A. Heiberg), kammer- og klavermusik samt sange og salmer. På baggrund af J.A.P. Schulz’ sygdom i 1795 overtog Zinck redaktionen og udgivelsen af Koral-Melodier fra 1801 (en koralbog til den officielle Evangelisk-Christelig Psalmebog fra 1798), hvor følgende stadig brugte melodier traditionelt tillægges Zinck: "Bryd frem mit hjertes trang at lindre, Glæd dig Zion, glæd dig, jord, Jeg går i fare, hvor jeg går, Jeg ved, på hvem jeg bygger, Nu kom der bud fra englekor, Nu rinder solen op og På Gud alene."

Også som komponist var Zinck et barn af sin tid, og hans klavermusik kan ses i sammenhæng med, at der sidst i 1700-tallet fandtes et stærkt voksende samfundslag, der var modtageligt for oplysning og for dannelse gennem bl.a. musik. Derfor forekommer klaverværkerne at være mindst lige så meget for Liebhaber som for Kenner, altså ikke kun for koncertsalen, men i høj grad også for det dannede hjem.

Zincks overleverede klaverværker er alle trykt i hans levetid, og de tæller i alt 10 sonater samt 2 variationsværker. De første 6 sonater, som ikke er indeholdt på nærværende cd, udkom i Leipzig og Hamburg i 1782 under titlen 6 Clavier-Sonaten benebst der Ode ‘Kain am Ufer des Meeres’ als einen Anhang zur sechsten Sonate. Disse sonater er planlagt indspillet som H.O.C. Zinck – Klaverværker, Vol. 2.

Sonaterne på nærværende cd er alle udgivet i årene 1791-93 af den københavnske musikforlægger Søren Sønnichsen (1765-1826), en i hver af fire hæfter kaldet Compositioner for Sangen og Claveret. Hæfterne rummer desuden sange med tyske og danske tekster, uddrag fra syngespillet Selim og Mirza samt variationsværker for klaver. Serien var oprindelig planlagt til i alt 8 hæfter, men kun fire blev trykt.

Thomas Tronhjem, pianist

Uddannelse på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus med Poul la Cour som lærer; diplomeksamen i 1983 med højeste karakter og udmærkelse samt en overordentlig flot anmeldt debutkoncert i 1985.

Udstrakt virke som koncertgiver med soloklaver-recitals samt som kammermusiker og akkompagnatør med optræden såvel her i Danmark som i andre europæiske lande, og har gæstet Italien, Kroatien, Rumænien, Rusland (bl.a. det berømte Tjajkovskij-museum), Schweiz, Tyskland og Sverige med koncerter. Desuden været solist med forskellige danske symfoniorkestre og sinfoniettaer samt flere udenlandske i koncerter af Bach (d-mol samt 5. Brandenburger- koncert), to Mozart-koncerter, Beethovens C-dur klaverkoncert samt Klaver-korfantasien i c-mol, Schumanns klaverkoncert, Saint-Saëns’ symfoniske digt ”La Carnaval des Animaux” samt Rakhmaninovs 1. og 2. koncert.

Udgivelse af foreløbigt 7 CD'er med ikke tidligere indspillede klaverværker af de danske guldalderkomponister Kuhlau, Weyse, Schulz og Kunzen; disse 7 CD’er har alle modtaget usædvanligt flotte anmeldelser i såvel danske som internationale aviser og velestimerede musiktidsskrifter, de har været særdeles hyppigt afspillet i både dansk samt udenlandsk radio og er solgt i alle vesteuropæiske lande samt i bl.a. USA, Canada, Japan og Korea.

Udgivelsen med Weyses klaversonater vandt i 2002 den fornemme ”Danish Music Awards” (Grammy) i kategorien Årets bedste soloudgivelse og blev samtidig nomineret til Årets radiopris; i november 2003 vandt CD’en med Kunzen-klaverværker den nyindstiftede P2-pris, også i kategorien årets bedste soloudgivelse. Udover en lang række radiotransmitterede præsentations- og portrætprogrammer med disse CD-udgivelser også medvirken ved talrige radioudsendelser fra recitals, i forbindelse med kammermusik, som akkompagnatør samt i mange andre forskellige musikalske sammenhænge.

I dag docent i klassisk klaver og akkompagnement ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus.

Siden er sidst opdateret lør d. 25. september 2010

Pris 100 kr.