DEBUT - Allan Gravgaard Madsen, komposition

Fredag d. 26. maj kl. 19.30
Lille Sal, Musikhuset Aarhus

Fri entré
Koncerten gentages lørdag d. 27. maj ved KLANG Festivalen i København, i Koncertkirken på Blågårds Plads kl. 20.


I bredere kredse er Allan Gravgaard Madsen kendt som ”Speaker-Allan” fra satireprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv. Men faktisk bruger han efter eget udsagn 90 % af sin vågne tid på at skrive ny musik og på arbejdet med at få den ud. Bag skægget og de pinlige replikker gemmer der sig dels en sårbar kunstnersjæl, dels en ildsjæl der arbejder ufortrødent for samtidsmusikken. Eksempelvis var Gravgaard hovedansvarlig for Ung Nordisk Musikfestival 2016 i Aarhus samt Panorama Festivalen i 2015.

Om sin musik generelt siger Allan Gravgaard i seneste nummer af magasinet Klassisk: ”Der skal være noget på spil. Jeg tænker tit over konturer, forgrund og baggrund. Jeg ved ikke om jeg tør lade noget stå frem, fordi jeg også godt kan lide mystikken. Derfor er meget af min musik sløret.”

Se video hvor Allan fortæller om sig selv og sin musik på Leonie Sonnings Musikpris’ hjemmeside.

Debutkoncerten
Det er første gang Allan Gravgaaard har arbejdet med musik som han gør det med sit helt nye værk ved debutkoncerten. Værket varer godt en time, og at skrive så langt et stykke er nyt for ham. Det er også nyt at han selv spiller en rolle ved opførelsen, hidtil har han ellers lovet sig selv aldrig at fremføre egne værker. Det nye værks titel er ganske enkelt: ”DEBUT”, der jo netop betyder at gøre noget for første gang. Værket er et selvportræt, hvor video, fortælling og musik afløser hinanden.

Ved debuten spiller strygekvartetten JACK Quartet fra New York, der er specialister i ny musik. Det er ret usædvanligt at der medvirker et internationalt topensemble ved en debutkoncert. Desuden medvirker Mathias Kjøller, der til daglig er soloklarinettist i Aarhus Symfoniorkester.

Plastikguitar, stiftblyant og faglig hæder
Allan Gravgaard Madsen er født i 1984 og voksede op på landet, på Viborg-kanten. Som treårig fik han en plastikguitar i julegave - derefter var alle andre gaver uinteressante, og siden har han været dedikeret til musikken. Han har spillet klaver, sunget i kor og arrangeret musik, og i 2008 begyndte han at studere komposition ved Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han er blevet undervist af Niels Rønsholdt, Simon Steen-Andersen og Joanna Bailie med yderligere master classes hos François Sarhan, Stefan Prins og Rasmus Zwicki.

Siden han begyndte at skrive musik som 12-årig har Allan Gravgaard haft følgeskab af den samme stiftblyant, som han har skrevet skitserne til alle sine værker med, og som han altid har ved hånden, hvor end han færdes; han bliver konstant inspireret til ny musik, og med stiftblyanten kan den straks nedfældes på papir!

Gravgaard har fået opført en lang række værker af danske topensembler som Esbjerg Ensemble, SCENATET og Århus Sinfonietta og af førende internationale ensembler for samtidsmusik som fx Ensemble Recherche (DE), Aksiom Ensemble (NO) og JACK Quartet (US). Hans musik er blevet spillet i bl.a. Tyskland, Skotland og Norge, og han har modtaget flere priser, bl.a. talentpriserne fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat (2016) og fra Leonie Sonnings Musikpris (2017) samt Dansk Komponistforenings Pris (2013).

Hjemmeside: www.agm.dk

Siden er sidst opdateret fre d. 19. maj 2017