Blood Sweat+Shanghai

Fredag d. 11. marts kl. 19.30
Lørdag d. 12. marts kl. 15.00
Musikhuset Aarhus, Lille Sal
Entré: 125 kr. inkl. gebyr - www.billetlugen.dk

Blod, sved og Shanghai-jazz

En komponist og en historiker er smeltet sammen med et big band i et ekstraordinært musikalsk fomidlingsshow om Shanghai i 1927.

Den 11. og 12. marts kan du i Musikhuset Aarhus komme til uropførelsen af Shanghai - The Never Ending Big Band Experience. Musikken er skrevet af den netop Danish Music Award-nominerede Signe Bisgaard, der har skabt en helstøbt musikalsk oplevelse, hvor hun fletter monologer, skrevet og fortalt af den prisbelønnede historiker Søren Hein Rasmussen, ind i musikken. Musikken opføres live af et af de mest moderne og nytænkende big bands i Europa i dag, Blood, Sweat, Drum + Bass.

Det hele bliver også til en sammenhængende visuel oplevelse i kraft af en lysbaseret interaktiv scenografi af de digitale kunstnere Laura Rathschau og Ruben Lisboa, der både iscenesætter og integrerer big bandet og historiker Søren Hein Rasmussen.

Koncerterne er et af årets udvalgte program-highlights under Århundredets Festival i Aarhus. Koncerterne bliver desuden optaget og senere udgivet i en forarbejdet version som en interaktiv koncertoplevelse til app og browser og som underlægningsmusik til en interaktiv tegneserie om Shanghai i 1927.

Hør indslag i Kulturlørdag på DR Radio P1 om koncerterne her.

Shanghai i 1927
Shanghai i 1927 var en gigantisk og moderne storby. Den var sammen med Berlin, New York og Paris en af verdens fire vilde mellemkrigsmetropoler. Med Shanghais størrelse og overklassens svimlende rigdom fandtes der alt indenfor narko, gangstere, prostitution, promiskuitet og natteliv døgnet rundt. På natklubberne blev der spillet big band-jazz, og verdens største jazzmusikere skulle til Shanghai og optræde med deres orkestre før de var noget ved musikken.

Historiker Søren Hein Rasmussen forklarer, hvorfor 1927 danner udgangspunkt for koncertoplevelsen:

"Byen er vildt fascinerende, da den på alle måder er en magnet for mennesker af enhver art. I 1927 er Shanghai omringet af den nationalistiske kinesiske hær, mens byens puls stadig banker løs på storby-niveau. Befolkningen er derfor bogstaveligt talt blandet i en smeltedigel, der er ved at eksplodere. Dér finder vi verdens rigeste imperialister, sultedøende fattige, narkomaner, playboys, prostituerede, jazz-musikere, eventyrere fra hele verden, uhørt brutale gangstere og politiske agitatorer. Og i 1927 finder i Shanghai den epokegørende nedslagtning af arbejderbevægelsen sted. En blodig begivenhed, der er en af urkilderne til forståelse af det moderne Kina."

Selvom koncerten ikke som sådan har en fortælling, er den baseret på spændingskurven og indholdet i den kommende danske tegneserie Pigen fra Shanghai, der foregår i 1927, hvor musikken fra koncerterne også skal bruges. Således kulminerer koncerten ligesom tegneseriefortællingen med en musikalsk og visuel skildring af den brutale nedslagtning af arbejderbevægelsen.

Big band-musik genfortolket
Signe Bisgaard, der er komponist og kunstnerisk leder på projektet, fortæller om sit arbejde med at repræsentere Shanghai musikalsk:

"Historien er så interessant - og den var fuldstændig ukendt for mig, indtil jeg blev inviteret indenfor i projektet her. I historien har orkestret og jeg fået en skattekiste af inspiration, der aldrig bliver tom”.

Signe Bisgaard og big bandet skaber et helt moderne musikalsk udtryk, der peger ud i fremtiden, men med udgangspunkt i en historisk lyd og fortælling. Via musikken skal vi blandt andet til tea dance på det fashionable Hotel Astor, indånde helvedesdampene på silkefabrikkerne, hvor børnearbejdere døde som fluer, og spille syrede soloer ved besøget i en opiumshule.

Visuel tidsmaskine
Råmaterialet for den visuelle del af oplevelsen er et rigt fotomateriale fra samtiden, samlet af historiker Søren Hein Rasmussen. Desuden indgår der nyskabte animerede tegnefilms-elementer, som skildrer personlige skæbner fra perioden. Iscenesættelsen og det visuelle remix af fotos og tegnefilm bliver skabt af de digitale kunstnere Ruben Lisboa og Laura Rathchau. De skaber en flerdimensionel oplevelse, hvor projektioner både opstår på fysiske og skulpturelle flader og på “usynlige” materialer placeret rundt omkring i rummet; Et eksperimenterende univers, der bevæger sig i tæt samspil med musikken.

Koncerterne bliver udgivet
Begge koncerter bliver optaget og udgivet efterfølgende. Det sker som nævnt i en samplet og suppleret udgivelse som akkompagnement til den store danske digitale tegneserie - Pigen Fra Shanghai. Derudover udkommer musikken i en interaktiv app, hvor optagelser fra koncerten er klippet op, suppleret og sat op i en interaktiv udgivelse. Med andre ord bliver det en ny form for live-udgivelse.

Esben Kjær Ravn, digital producer i Kong Orange, som producerer de digitale udgivelser af forestillingen og er medarrangør af koncerterne udtaler:

"Det er fedt, at så unik en oplevelse som koncerterne kan få et efterliv, hvor den store indsats og det kunstneriske arbejde, slår ringe i nogle helt andre farvande. Jeg synes, at det her er blevet banket op med nogle store ambitioner, og det bliver fx det vildeste musik, som nogen som helst digital tegneserie nogensinde har haft."

Medvirkende:
•    Signe Bisgaard - Komponist, kunstnerisk leder & projektleder
•    Laura Rathschau - Digital scenografi, video m.v.
•    Ruben Lisboa - Digital scenografi, interaktiv scenografi
•    Søren Hein Rasmussen - Live-monologer & historiker
•    Big band: Blood, Sweat, Drum + Bass - se lineup nedenfor
•    Jens Chr. Chappe Jensen - dirigent

Kontakt:
•    Pressekoordinator - Esben Kjær Ravn: +45 51 64 28 40 - esben@kongorange.com
•    Komponist, kunstneriske leder og projektleder - Signe Bisgaard: +45 60 93 26 98 - signe@signebisgaard.dk
•    Spoken word & historiker - Søren Hein Rasmussen: +45 27 59 60 13 - hisshr@hotmail.com
•    Scenograf og videokunstner - Laura Rathschau: +45 20 94 52 16 - work@laurarathschau.dk

Projektet er støttet af:
•    Statens Kunstfond
•    Aarhus kommune
•    Koda Dramatik
•    Musikhuset Aarhus
•    Det Jyske Musikkonservatorium
•    DJBFA

Diverse links:
•    http://bloodsweat.dk
•    http://www.signebisgaard.dk
•    http://www.laurarathschau.dk
•    http://www.aarhundredetsfestival.dk
•    Pigen fra Shanghai på App Store - https://itunes.apple.com/dk/app/id1064888010
•    Pigen fra Shanghai i browseren - www.shanghai-modern.com/app
•    Shanghai Modern & Leksikon - www.shanghai-modern.com
•    Shanghai Læring - www.shanghai-modern.com/laering

Blood Sweat Drum + Bass
•    Saxofoner: Julie Kjær, Nikolaj Schneider, Harald Langåsdalen, Jonas Andreasen, Ole Visby
•    Trompeter: Søren Phille Bærbak, Bent Hjort, Illka XXX, Hans Christian Ilskov Erbs
•    Tromboner: Jens Kristian Bang, Kirstine Kjærulf Ravn, Anders Frandsen
Rytmegruppe: Aske Bode, Kasper Bjerg (keys), Mark Solborg (gtr), Sisse Foged Hyllested, Rune Werner (bs), Esben Laub von Lillienskjold, Magnus Lindgaard Jochumsen, Victor Dybroe (dr), Turid Guldin (voc), Søren Lyngsø

Siden er sidst opdateret ons d. 9. marts 2016