Eventyropera i Aarhus og Aalborg

Hans og Grete
af Engelbert Humperdinck (1854-1921)

fredag, lørdag og søndag d. 16.-18. januar 2015 i Musikhuset Aarhus
samt d. 11. marts i Musikkens Hus i Aalborg

Humperdincks opera fra 1893 baserer sig på brøderene Grimms eventyr om de to fattige børn, der forvilder sig ud i skoven, ender som fanger hos heksen men som ved hjælp af list slipper fri igen og får befriet alle de andre børn, der er lavet om til kager i pandekagehuset.

Operaen synges på dansk, i Holger Bolands oversættelse.

Se handlingsreferatet her.

Se fotoserie her.

Humperdinck var i sin samtid en vidt anerkendt komponist. Hans og Grete blev hans internationale gennembrud, og de største dirigenter i både samtiden og eftertiden har lige siden holdt operaen på repertoiret, ikke mindst i de tyske operahuse. Stilen er senromantisk men adskiller sig tydeligt både fra Wagner og fra tidens italienske opera.

Det er sangfaggruppen og orkesterskolen fra Det jyske Musikkonservatorium der opfører Humperdinck’s Hans og Grete. Konservatoriet sætter en stor operaproduktion op hvert andet år i januar måned. Forestillingerne er et led i sangernes og instrumentalisternes uddannelse, produktionerne bliver til i fuldt professionelle rammer, som en forberedelse til sangernes og musikernes virke efter endt uddannelse.

Konservatoriet har denne gang valgt at lave en familieforestilling, der henvender sig både til børn og unge og til deres forældre og bedsteforældre. Hans og Grete er dog ikke en decideret børneforestilling; for de yngste er operaen nok lidt for lang og kompliceret, og sine steder bliver det også lidt uhyggeligt! Men lidt større børn – og alle barnlige sjæle, uanset alder – vil kunne nyde Humperdincks fantastiske musik og opleve et vidunderligt eventyrunivers i smuk scenografi med heksen, Ole Lukøje, engle, honningkagebørn og helt almindelige mennesker.

Musikken leveres af 24 musikere, primært blæsere. Humperdincks partitur er arrangeret til lejligheden af basunprofessor Niels-Ole Bo Johansen. Forestillingen er iscenesat af Robert Vinther, koreograferet af Sacha World og dirigeres af Frans Rasmussen.

Praktiske oplysninger:

Opførelser i Aarhus:
Rytmisk Sal, Musikhuset Aarhus
Fredag d. 16. januar kl. 20 (premiere)
Lørdag d. 17. januar kl. 15 og kl. 20
Søndag d. 18. januar kl. 15

Opførelse i Aalborg:
Intimsalen, Musikkens Hus
Onsdag d. 11. marts kl. 19.30
- i forbindelse med Aalborg Operafestival

Entre: Kr. 100,- / Kr. 50,- for børn under 15
- billetter i Aarhus via www.billetlugen.dk eller i Musikhusets Billetsalg
- billetter i Aalborg via www.billetboxen.dk - billetsalget i Aalborg starter 22. januar.

Siden er sidst opdateret man d. 19. januar 2015

Se programhæftet her.

Fotos: Nikolaj Lund